Yvonne vroeg naar het recept voor "zoervleis", dus hier is mijn versie, genoeg voor 4 personen:
500 gram runderpoelet
50 gram boter/margarine
ca. 200 gram uien, in niet te kleine stukjes gesneden
1 eetlepel appelstroop
2 laurierbladeren
3 kruidnagels
1 koffiekop azijn
2 koffiekoppen water
zout-peper
maizena
Laat de boter bruin worden in een stoofpan en bak de uien goudbruin. Neem de uien uit de pan en bak in het resterende vet de blokjes vlees rondom aan. Strooi er wat zout en peper over (proeven doe je later). Doe de uien er weer bij, net als de laurierbladeren, kruidnagels en de appelstroop. Giet er de azijn en het water bij, het vlees moet onder staan. Breng het aan de kook, doe er dan de deksel op en laat het op een laag pitje 2 à 3 uur sudderen (de ene keer heeft het vlees wat langer nodig dan de andere). Ik vind het het lekkerst als het vlees zo gaar is dat het een beetje uit elkaar valt in de saus, maar dat is persoonlijk. Proef de saus en doe er eventueel nog wat zout, peper of zelfs een klein schepje suiker in als je het te zuur vindt. Er zijn ook mensen die een klein stukje pure chocolade toevoegen om saus donkerder te maken, of ze laten een stukje peperkoek mee sudderen. Het laatste wat je moet doen is de saus binden, ik doe dit door wat maizena aan te maken met koud water, en dit door de kokende saus te roeren zodat je geen klontjes krijgt. Eet het lekker met frietjes, het is ook lekker met gekookte aardappeltjes en sperziebonen!
---
Yvonne was asking for the "zoervleis" recipe, so here comes my version, this will serve 4:
500 grams of beef to simmer (not sure how to call that in English), cut in dices
50 grams of butter
about 200 grams of onions, sliced into not-too-small chunks
1 tablespoon of apple syrup
2 bay leafs
3 cloves
1 cup plain vinegar
2 cups water
salt-pepper
cornstarch
Take a simmer pot and melt the butter in it until it gets a bit brown. Fry the onions until golden brown. Take the onions out, and fry the meat in the remaining butter. Add a bit salt and pepper (you'll taste later on). When the meat is sealed on all sides put in the onions again, and add the bay leafs, cloves and apple syrup. Pour over the vinegar and water (the meat should be covered) and bring to the boil. When it is boiling put the lid on, place it over a low heat and let simmer for about 2-3 hours (depending on the meat you are using, sometimes it needs a bit longer, sometimes a bit shorter). I like it best when the meat falls a bit apart in the sauce, but that is personal. When it is ready taste if it needs some more salt/pepper or even a bit of sugar when it is too sour. Some people even add a little piece of dark chocolate to make the sauce darker, or they put a piece of gingerbread in before simmering. Then the last thing to do is to thicken the sauce, which I do by mixing some cold water into cornstarch, add it to the sauce while it boils and stir so there will be no lumps... Enjoy it with fries, it also is good with boiled potatoes and green beans!
6 opmerkingen:
Dank je wel Willeke!
'k Heb het recept gekopieerd en in de receptenmap gestopt! Ga ik zeker uitproberen!
Enne, Yvonne, het is heel erg lekker !!!!
Jammie. Als je het niet erg vindt haal ik het kant en klaar bij de slager. Ook lekker!
Leuk dat iedereen zijn eigen recept heeft. Bij mij staat het vlees eerst 24 uur in wijnazijn te marineren.
Die ga ik zeker een keer proberen! Ik heb het wel eens gegeten in Limburg en vond het erg Yummie!
In English I believe you would refer to this beef as stewing beef.
Een reactie posten