Pagina's

07 januari 2013

Slowcooking: Boeuf bourgignon

In het weekend trokken we een fles wijn open die we hadden meegenomen van vakantie. Maar al bij de eerste slok merkten we dat er iets mis was: het leek wel of er iets koolzuur in zat. We hadden hem geproefd voor we hem kochten dus we wisten zeker dat dit er niet in hoorde. Maar om nou een volle fles wijn weg te kiepen is ook weer zoiets, en het gaf me een mooi excuus om weer eens boeuf bourgignon te maken, ik ben gek op stoofvlees!

Het recept komt uit het Kook Ook-boek, dat ik kado kreeg bij de aanschaf van mijn vorige keuken, een heel mooi basisboek dat ik vaak gebruik. Ik maakte het in de slowcooker, dan is het gewoon een kwestie van de ingrediënten in de slowcooker doen en een uurtje of 8 op low zetten, maar dit gerecht kan natuurlijk ook prima in een stoofpan op het fornuis gemaakt worden. Dit gaat erin:

100 g spekreepjes
1 kilo runderpoulet
500 ml rode wijn (bijv. een jonge bourgogne)
300 ml runderbouillon
2 teentjes knoflook (heel laten)
Een takje tijm
Een grote wortel in plakjes
2 uien in partjes
Versgemalen zwarte peper
50 g boter (dit kun je bij de slowcookerversie weglaten, dan hoef je namelijk het vlees niet persé aan te braden)
Eventueel 250 g champignons, in kwarten

Het vlees en de uien aanbraden in de boter, afblussen met wijn en bouillon. De overige ingrediënten toevoegen en het geheel een uurtje of 3 laten stoven. Vóór het serveren de knoflookteentjes en tijm verwijderen en de saus licht binden met wat aangemaakte maïzena. Ook lekker is het om 500 gram vastkokende aardappelen in partjes mee te laten stoven, deze nemen mooi de smaak van de saus op.

Eet smakelijk!

4 opmerkingen:

Ruth Hoosemans zei

Hmmm dat ziet er goed uit. Ik heb alles in huis, zou morgen eigenlijk goulash maken. Maar dit is eigenlijk net zo lekker.

Ruth

rookiehome zei

Mmmmm klinkt lekker! En makkelijk zo in de slowcooker. Zou je de wijn kunnen vervangen door bouillon. Weet niet of mij mede tafel genoten daar van houden.

Willeke Klein zei

Je kunt de wijn vast wel vervangen, maar dan is het natuurlijk geen boeuf bourgignon meer, maar gewoon stoofvlees ;-) Geeft niks, stoofvlees is altijd lekker!!!

marienaailes zei

Heb het geprobeerd met een bouillon blokje en een zakje droge jus er bij. En halve liter water. Heerlijk! Ook aardappels er bij gedaan in blokjes en vijf winterpeen in blokjes, fantastisch !! Groetjes Marie Bartels.
rookiehome was ik.

Wie volgt dit blog?